środa, 5 kwietnia 2017

Twarogowe racuszki z jabłkami


Dzień dobry,

Przepis na twarogowe racuszki jabłkowe jest jednym z tych, który w naszym domu uznawany jest za idealny. Wykonane wg niego placuszki są lekkie, owocowe, lekko kwaśne dzięki twarogowi i niezbyt tłuste. Przepis można delikatnie modyfikować, dodając alternatywne przyprawy czy bakalie. Nie muszę chyba wspominać, że racuszki są uwielbiane przez dzieci i są doskonałym pomysłem na przemycenie owoców czy białego sera. Moje dzieci najczęściej jedzą je na podwieczorek, obsypane cukrem pudrem lub polane miodem. Racuchy robi się błyskawicznie, nie wymagają dodatku drożdży ani proszku do pieczenia, gdyż rosną dzięki dobrze ubitym białkom.

Koniecznie wypróbujcie je na jutrzejszy podwieczorek lub weekendowe śniadanie :)

Na ok. 25-30 racuszków będziemy potrzebować:
5 jajek
250 g półtłustego twarogu
200 g mąki pszennej
3 jabłka (starte na grubej tarce)
Dużą łyżkę miodu (alternatywnie łyżkę cukru brązowego, cynamonowego, waniliowego lub zwykłego)
pół płaskiej łyżeczki cynamonu
szczyptę soli
(ewentualnie rodzynki, płatki migdałów, drobno posiekane orzechy, szczypta kardamonu)

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Resztę składników wraz z żółtkami umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (rzepakowego, kokosowego) i smażymy z dwóch stron do zezłocenia. Po usmażeniu możemy odsączyć racuszki na papierowym ręczniku. Placuszki możemy posypać cukrem pudrem, cynamonem lub polać odrobiną miodu. Możemy je także podać z bitą śmietaną lub gałką lodów.

Po zaserwowaniu racuchów udajemy się w zaciszne miejsce, gdyż wojna o ostanią sztukę jest murowana ;)

Zerknijcie także do tego przepisu na pyszne racuszki z ricottą,

Smacznego!
Bati





4 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :). Brzmi przepysznie! A zdążyłam już zauważyć, że przepisy umieszczane na Twoim blogu w moim domu szybko stają się hitem :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, bardzo się cieszę :) Wypróbuj koniecznie i zaglądaj do mnie, bo planuję dwa fajne przepisy na Wielkanoc. Sprawdzone i uwielbiane przez moich domowników :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ale mi na wieczór ochoty narobiłaś! Uwielbiam wszystko co placko i naleśniko-podobne i jeszcze ten miód w rogu wygląda tak pięknie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, oczy by jadły. To co, patelnia w dłoń i do roboty :) ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Bati RULEZ , Blogger