środa, 22 marca 2017

Tort limonkowo-miętowy czyli wiosenne orzeźwienie na naszym stole :)


Witajcie Kochani!

Tort limonkowo-miętowy to jeden z najpyszniejszych, najlżejszych, najbardziej orzeźwiających i najciekawszych w smaku tortów, jakie miałam przyjemność konsumować. To nie tylko moja opinia, ale także gości, którzy licznie przybyli na urodziny mojego męża :) "Bati, to najpyszniejszy tort, jaki upiekłaś!!!" Takie zachwyty dane mi było usłyszeć. Nie mogę więc nie podzielić się z Wami przepisem, który wywołał takie ach'y i och'y :) Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych "słodkich" blogów, jednak jak to zwykle bywa w moim przypadku, został lekko zmodyfikowany. Polecam Wam go baaaaardzo, bo jest prosty w przygotowaniu, a gwarantuję, że wzbudzi zachwyt wszystkich, którzy go spróbują.

Składniki na biszkopt o średnicy ok. 22 cm:
5 jajek w temperaturze pokojowej
120 g drobnego cukru do wypieków (może być zwykły)
120 g mąki pszennej
40 mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, tak aby ostatecznie otrzymać sztywną i błyszcząca pianę. Dodajemy po kolei żółtka i miksujemy po każdym. Do masy wsypujemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Takie delikatnie mieszanie gwarantuje nam wysoki i puszysty biszkopt. Ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35-45 min w temperaturze ok. 160 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy tortownicę i upuszczamy ją na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Upadek spowoduje ulotnienie się zbędnych pęcherzyków powietrza i zapobiegnie opadnięciu biszkoptu. Tak traktuję wszystkie moje biszkopty i wszystkie są równe jak stół :) Odstawiamy biszkopt do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Składniki na krem:
400 ml śmietanki kremówki min 30%
500 g mascarpone
skórka otarta z dwóch limonek
sok wyciśnięty z 1,5 limonki
3-4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki (oprócz cukru pudru) powinny być mocno schłodzone (min. 24 godziny w lodówce, chyba że zależy nam na otrzymaniu masła o smaku limonkowym ;). Składniki umieszczamy w dużym naczyniu i miksujemy tak długo jak potrzeba do otrzymania gęstego kremu. Krem powinien dość sztywny, tak aby nie spływał z tortu i aby można było wycisnąć z niego wzór szprycą.

Dodatkowe składniki:
pół szklanki miętowej herbaty
sok z 0,5 limonki
Jeśli chcemy aby tort smakował jak popularny drink mojito, możemy do herbaty dodać kilka łyżek likieru miętowego)
ok. 25 podłużnych biszkoptów

Składamy torcik:
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy, obkrawając delikatnie boki. Dzielimy go na trzy blaty. Najgrubszy blat, który będzie trzymał tort kładziemy na sam spód. Nasączamy go herbatą i pokrywamy ok 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy i smarujemy kremem. Na wierzch kładziemy ostatni blat i także delikatnie go nasączamy. Cały tort łącznie z bokami pokrywamy kremem. Szykujemy większą o ok. 2 cm tortownicę. Na dnie układamy nasz tort i zakładamy luźno obręcz. Wokół tortu układamy podłużne biszkopty, lekko dociskając je do boków tortu. Zamykamy delikatnie obręcz, tak żeby biszkopty nie połamały się. Na wierzchu tortu wyciskamy szprycą lub rękawem cukierniczym z tylką ozdobne rozetki. Tort wkładamy na min. 2 godz. do lodówki.
Przed samym podaniem, wyciągamy tort z tortownicy i obwiązujemy wstążką. Na rozetkach układamy kawałki limonki a na środku świeże liście mięty. Gotowe!

Oczywiście to tylko propozycja podania. Biszkopty wokół nie są konieczne, wystarczy sam krem. Uruchomcie swoją wyobraźnię i do dzieła.

Pozdrawiam Was wiosennie :)
Bati



Przepis inspirowany przepisem na tort Mojito z Moje Wypieki


4 komentarze:

  1. Wygląda ultrasmacznie, teraz mi się zamarzył taki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Był przepyszny!!! Miałam tą słodką przyjemność zjeść go.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bati RULEZ , Blogger