środa, 1 lutego 2017

Muffinki podwójnie waniliowe



Witajcie w lutym :)

W dzisiejszym wpisie powrócę jeszcze na chwilkę do przyjęcia urodzinowego mojego synka Leona. Obiecałam Wam przecież przepis na podwójnie waniliowe muffinki, które razem z malinowo-kokosowym tortem umilały nam świętowanie. Jeśli macie ochotę na wspomniany torcik to zapraszam do poczytania tutaj.

Muffinki podwójnie waniliowe to wypiek uwielbiany przez dzieci, jak wszystkie muffinki z resztą :) Dorośli również nie kręcą nosem na jego widok. Waniliowe podwójnie dlatego, że zarówno ciasto jak i krem mają mocno wyczuwalny aromat naturalnej wanilii. Ciasto nie jest typowo muffinkowe, w sensie ciężkie i mokre. Nazwałabym je raczej "babeczkowym", dość puszystym aczkolwiek nie suchym. Ze śmietankowym kremem tworzy wspaniałą kompozycję, obok której nie można przejść obojętnie.

Składniki na 10 muffinek:
120 g masła
2 jajka
100 g drobnego cukru
Duża łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
120 g mąki pszennej
Kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, tzn. min. 2 godziny poza lodówką.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Po kolei dodajemy jajka, miksując po każdym (nie za długo, tylko do wymieszania). Dodajemy resztę składników (mąkę i proszek uprzednio przesiewamy) i mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy przez ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.

Składniki na krem:
400 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej (min 24 godz. w lodówce)
1 opakowanie mascarpone (250g) również mocno schłodzone
Łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki cukru pudru (jeśli wolicie słodszy krem, można więcej)

Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia. Schładzamy pół godziny w lodówce.

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i posypkami. Można zajadać od razu. Można przechować w lodówce do następnego dnia. Pamiętajmy o przykryciu babeczek, żeby nie wyschły i nie przesiąknęły zapachem lodówki.

Smacznego!
Bati



Balon, słomki i papilotki - Magic Party

Przepis na ciasto babeczkowe wyszperany dawno temu, nie pamiętam skąd, chyba Moje Wypieki.

5 komentarzy:

Copyright © 2016 Bati RULEZ , Blogger