piątek, 19 sierpnia 2016

Tort Rafaello czyli urodzinowe "niebo w gębie"



Witajcie,

Nawiązując do mojego postu urodzinowego, który możecie przeczytać tutaj "5 powodów dla których nie chciałabym mieć znów 18 lat", chciałabym Wam dziś zaproponować niebiański torcik Rafaello, zaserwowany przeze mnie na rodzinnym przyjęciu. 
Kokosowo - śmietankowy tort, na znanym Wam już biszkopcie rzucanym ( np. z tego przepisu Urodzinowy tort nutellowy) z dużą ilością kokosa pod różnymi postaciami. Ma niepowtarzalny, mocno kokosowy aromat, jest lekki i niezbyt słodki. Fani kokosa do których i ja się zaliczam, będą zachwyceni.

Zaczynamy :)

Na torcik o średnicy ok. 20 cm potrzebujemy:
5 jajek (w temperaturze pokojowej, min. 2 godz. poza lodówką)
120 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
150 g drobnego cukru
2 opakowania mascarpone czyli ok. 500g (schłodzony)
300 ml śmietanki kremówki (30%, schłodzonej)
Łyżka cukru pudru
Puszka mleka kokosowego (po otwarciu oddzielamy zebraną na górze śmietankę od mleczka)

50 g wiórków kokosowych
1 biała czekolada (starta)
50 ml wody mineralnej niegazowanej
Pralinki Rafaello, 10-12 sztuk

Ewentualnie trochę płatków kokosowych


Pieczemy biszkopt

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżka po łyżce cukier. Piana powinna być błyszcząca i bardzo sztywna (to na niej rośnie biszkopt, bez 
proszku do pieczenia). Po kolei dodajemy żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy przesiane obie mąki i bardzo delikatnie mieszamy rózgą, nie używamy miksera. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, boków niczym nie smarujemy. Wkładamy do piekarnika na ok 35-40 min na 160-170 stopni. Pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy tortownicę i z ok. 30 cm upuszczamy na podłogę :) To nie żart, naprawdę tak robimy. Dzięki temu wszystkie bąbelki powietrza ulotnią się z biszkoptu i nie ma szans, żeby opadł, taka sztuczka :):):) Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej.
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy, delikatnie odcinając nożykiem boki biszkoptu od tortownicy. Przekrawamy na 3 blaty.

Teraz krem:

Ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy mascarpone, śmietankę kokosową, cukier puder, wiórki kokosowe i delikatnie miksujemy.

Składamy torcik:


Dolny blat nasączamy 1/3 mieszanki mleka kokosowego i wody, smarujemy 1/3 kremu
 kokosowego i polową ilości startej czekolady. Kładziemy drugi blat, znów nasączamy, smarujemy kremem i posypujemy czekoladą. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy kremem. Na wierzchu układamy pralinki Rafaello, tak źeby na każdym kawałku znajdowała się jedna pralinka.

Gotowy! Wkładamy na min 3 godz do lodówki.

Smacznego 
Bati






Przepis na biszkopt Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bati RULEZ , Blogger