niedziela, 26 czerwca 2016

Lekki sernik z truskawkowym carpaccio



Witajcie :)

Za co kochamy czerwiec? Ach, dużo tego. Ja przede wszystkim za najdłuższe dni w roku, za pierwsze tak naprawdę wysokie temperatury, za słońce, za soczystą zieleń, no i oczywiście za przeogromny wybór pysznych owoców. W naszym domu jemy kilogramami truskawki, czereśnie, borówki i co tam tylko wpadnie. Owoce znikają w takim tempie, że nie zdążam wmontować ich w jakiekolwiek wypieki, wszystko na surowo leci :) 
Wczoraj zorganizowaliśmy w naszym ogrodzie mały rodzinny spęd z okazji Dnia Taty. Ukryłam przed domownikami trochę truskawek, dzięki czemu udało mi się upiec lekki truskawkowy sernik. Jednak gdy zabierałam się za przygotowywanie truskawkowego carpaccio, które miało przyozdobić wierzch sernika, okazało się, że reszta owoców zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach i konieczne były kolejne zakupy :) Ech... ;)

Składniki na sernik (koniecznie wszystkie w temperaturze pokojowej):
1/2 kg sera półtłustego, zmielonego conajmniej dwa razy lub ser z wiaderka (polecam tylko Piątnicę)
2 jajka
125 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki soku z cytryny
100 g cukru pudru (my lubimy mało słodkie serniki, ale można dodać więcej cukru)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 g truskawek (umyte, odszypułkowane)
150 g ciasteczek pełnoziarnistych (ja używam Digestive)
60 g roztopionego masła 

Kruszymy bardzo drobno ciasteczka i mieszamy je z roztopionym masłem. Powinna powstać mieszanka o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy do niej ciasteczka. Dokładnie wylepiamy dno i wyrównujemy. Wkładamy formę do lodówki na pół godziny. 
W tym czasie miksujemy wszytkie pozostałe składniki oprócz truskawek. Miksujemy krótko, do połączenia składników, nie napowietrzamy masy, żeby sernik po upieczeniu nie opadł. Masę wylewamy na schłodzony spód. Na górze układamy przekrojone na pół truskawki, lekko je wciskając. Zostawiamy sobie ok. 100 gram truskawek do przyozdobienia. 
Sernik pieczemy w 140 stopniach, przez ok. godzinę, grzałki góra-dół, bez termoobiegu. Studzimy w uchylonym piekarniku, a potem schładzamy przez min. 12 godzin w lodówce. 
Przed podaniem zdobimy cienkimi plasterkami truskawek, układając je w słoneczko. Możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Bati



Przepis Moje Wypieki

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bati RULEZ , Blogger