niedziela, 1 maja 2016

Tarta dla leniuszków :)

Dzień dobry majówkowo :)

Dziś o jednym z ulubionych ciast w naszym domu. Ulubione bo z jabłkami, bo łatwe, bo szybkie, bo pachnie cynamonem i jedzą je wszyscy bez wyjątku.

Nazwałam ten wypiek tartą dla leniuszków, bo naprawdę chyba mniej bezproblemowo już być nie może:
- ciasta nie trzeba wstępnie podpiekać, jak w niektórych tartach
- owoców nie musimy wcześniej podsmażać, podpiekać, robić frużeliny itp.
- nawet formy nie musimy wyciagać z szafy, bo pieczemy bez

Zachęciłam? To zaczynamy :)

Składniki:
Mąka 200 g
Masło 125 g (zimne, w kawałkach)
Cukier 4 łyżki
Woda 3 łyżki (lodowata)
Sól szczypta
Jabłka 4 duże lub 5 mniejszych
Cynamon 
Jajko
Cukier brązowy 1 łyżka

Mąkę, masło, sól, 2 łyżki cukru i wodę wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Pamiętajcie, jak najszybciej, bez zbędnego dotykania, wyrabiania, bo nie będzie kruche. Z zagniecionego ciasta formujemy spłaszczoną kulę i wkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na grube plastry, właściciwe kawałki ;) Wkładamy do miseczki i zasypujemy łyżką cukru zmieszaną z cynamonem (ilość cynamonu zależnie od Waszego smaku, u nas ok. pół łyżeczki).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm. Ciasto jest bardzo kruche, ciężko je rozwałkować. Ja robię to albo na papierze do pieczenia albo na macie do pieczenia i razem przenoszę na blachę, żeby się nie porwało. Rozwałkowane ciasto posypujemy mieszanką mąki i cukru (po jednej łyżce), co ma na celu wchłonięcie zbyt dużej wilgoci z owoców (można także posypać bułką tartą). Od środka układamy plastry jabłka, jak słoneczko, pozostawiając wolne brzegi, które następnie zawijamy do środka. Im bardzej "bylejak" to zrobicie, tym tarta będzie bardziej urocza :). Zwinięte boki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Wkładamy do piekarnika na 35-40 min, na ok. 200 stopni.
Wyciągamy, jemy, można z lodami waniliowymi :)

Pięknie pachnie, wybornie smakuje, baaaardzo chrupie :) 

P.S. Jabłka można zastąpić np. gruszkami, brzoskwiniami, morelami. Można część mąki pszennej wymienić na pełnoziarnistą albo orkiszową. Do wyrabianego ciasta można dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii.

Smacznego!

Bati




Przepis Moje Wypieki


2 komentarze:

  1. Twoja tarta wygląda bardzo smakowicie i rzeczywiście wydaje się być prosta w przygotowaniu. Teraz, kiedy zacznie się sezon na owoce, będzie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, łatwa, pyszna, idealna :)

      Usuń

Copyright © 2016 Bati RULEZ , Blogger